Knapkoekfeest in Maaseik

Ter ere van de knapkook – het internationaal vermaard en authentiek Maaseiker streekproduct – organiseert Maaseik jaarlijks, op het einde van de zomer, een gezellig bak- en animatiefeest op de Markt.

Na de Halvastenstoet, is dit het oudste evenement van Maaseik.

Meesterbakkers bakken in een mobiele houtoven, een reuzeknapkoek met een diameter van liefst 3 meter. Als hij gaar en lekker krokant is, wordt hij door de Knapkoekers – met houten hamertjes – stukgeslagen en verdeeld onder het aanwezige publiek.

Het knapkoekbakken is een belangrijk onderdeel van het knapkoekfeest maar niet het enige. Doorheen de jaren werd het evenement in de knapkoekstad uitgebreid met randanimatie zoals een nostalgische kermis en een streekproductenmarkt.

Een muzikale noot maakt het evenement compleet en een (gezins)uitstap naar de Eyckerstede de moeite waard.

 

Tekst in het Maaseiker dialect

T’r ieëre van de knapkook, ’t intërnassjënaal fammeus en ottëntik Mëzeikër streekprodduk,

organiezeert Mëzeik eedër jaor op ’t ènj van de zoeëmër e gezéllig bak- en anniemasiefie(ë)s oppe Mert.

Nao d’n Hawfvastëstoet is dit ’t awdste ivvënëmènt van Mëzeik.

Meistërbékkers bakkën in ‘ne vërplaatsbarën houtoeëve ‘ne reuséchtigge knapkook mèt ‘nën doeërsnaej van neet mindër es 3 maetër. Es-tër gaar en lékker krokkant is, wuuërt-ër doeër de Knapkoekers – mèt houtëre hieëmërkës – in stökskës gëhouwd en vërdeild óngër de ómstaondërs.

’t Knapkookbakkën is e bëlankri-jk deil van ’t knapkookfie(ë)s mer neet ’t ènsigge. Doeër de jaore waerde ’t ivvënëmènt in de knapkookstad ówtgëbreid mèt randanniemasie wi-j ’n nostalzjieke kirmis en ’n mert mèt streekproddukte.

’n Muuziekaal noe(ë)t maak ’t ivvënëmènt kómplie(ë)t en ‘ne (fëmi-jlie)ówtstap nao de ‘Eykerstede’ de meujte wieërd.

 

Vertaling Theo Kees en Mady Colson – auteurs van De Groeëte Mëzeikër Diksjënaer

 

peter de bruyn theo kees
Theo Kees (rechts) met initiatiefnemer Peter De Bruyn